Уважаеми зрители,
билетната каса на ДКТ "Иван Радоев" ще работи с намалено работно време

 

от 10 юни до 10 юли:
Всеки работен ден:
сутрин от 9:00 до 13:00 часа
след обяд от 15:30 до 19:30 часа
Събота и неделя:
сутрин от 10:00 до 12:00 часа
след обяд от 15:30 до 20:30 часа
2 юли (вторник):
сутрин от 9:00 до 13:00 часа
след обяд от 15:30 до 20:30 часа
Справки и резервации на: 064 834376 в същия часови диапазон

 

 

 

 

Грабо кликни

 

 

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

 

 

18 юни

(вторник)

19:00 часа

сцена "Пан Бурянин"


14+

ТЪРСИ СЕ НОВ СЪПРУГ

 

 

комедия от Миро Гавран
режисьор - Спасое Милованович (Сърбия)
сценография и костюми - Николай Димитров
музика - Ангел Бешев
хореография - Ива Николова
участват:
Мариета Калъпова
Ленко Гурков
Георги Ангелов

Смях от сърце оглася театралните салони в цял свят винаги, когато се играе пиеса на хърватския драматург Миро Гавран.
Героите му са близки на зрителите, защото са обикновени хора като тях. Те са автентични образи от живота, които постоянно попадат в абсурдни ситуации и взаимоотношения.
"Търси се нов съпруг" е комедия, която изобилства от неочаквани и изненадващи събития. A те са предизвикани от авантюристичното решение на богата вдовица да си потърси нов съпруг в социалните мрежи. Вследствие на това се отприщва
шеметна надпревара между няколко кандидати за сърцето й. Но кои са всъщност те и дали наистина са тези, за които се представят?!

"Драматургичните текстове на Миро Гавран са обичани от всички актьори, защото са пълни с жизнени сокове и са неизчерпаем източник на интерпретации. Следователно, не трябва да има релевантен европейски театър, в чийто репертоар да липсва такъв текст.
Те са обичани и от театралните мениджъри, защото публиката упорито идва да види спектаклите, създадени по тях. Такава е и нашата постановка „Търси се нов съпруг”. Идеалът на любовта е заложен на карта. А любовта е аксиома, която не може да бъде доказана."
Спасое Милованович, режисьор

 

 

 

 

 

 

 

20 юни

(четвъртък)

19:00 часа

30 юни

(неделя)

20:00 часа

сцена "Ал. Гюров"


16+

ГОСПОЖИЦА ЮЛИЯ

 

 

по мотиви от Аугуст Стриндберг
сценична версия и режисьор - Теодора Лилян
превод и сценична адаптация – Теодора Лилян
драматургична версия - Роман Должански
сценограф - Олег Головко
композитор - Калин Николов,
костюми - Сергей Йорданов
Участват:
Теона Димова, Антъни Пенев, Бориса Сарафова-Черкелова и Делян Илиев.
„Tábula rása „празен лист“ (чиста дъска) е латинска крилата фраза, която се използва за обозначаване на гносеологичната теза, че всеки отделен човешки индивид се ражда без вродено или вградено (заложено) умствено съдържание, тоест чист. Ресурсът му от знания изцяло се изгражда от опита и чувственото (сетивното) възприемане на външния свят. Тоест, ние се раждаме свободни. Но характерът ни се определя не само генетично, но и социално. Въпросът е кое от
двете е по-силно. В пиесата „Госпожица Юлия” героите имат малко свобода, малко любов.

Какво изобщо имат тези герои?

Имат страх и предразсъдъци. А от страх човек става коравосърдечен (жесток). В пиесата много ясно е показано как човекът е безсилен да преодолее желанието да унижи другия, когато има възможност да го направи… Откъде идва, откъде се появява този страх и защо е толкова силен?

В отговора на този въпрос е заключена актуалността на този текст. Бихме ли могли да се освободим от страха и да станем отново „чисти и свободни“?“

Теодора Лилян


„Госпожица Юлия“ в Плевенския театър е много различна от познатата драматургична основа на Аугуст Стриндберг.“ – споделя режисьорът Теодора Лилян.

Това е вторият проект в тандем между нея и Роман Должански след успешния ѝ дебютен спектакъл миналия сезон в Народен театър „Иван Вазов“ „Русалка“ по мотиви от пиесата на Пушкин и Набоков.
Теодора Лилян завършва Руския държавен институт за театрално изкуство (РГИСИ) в Санкт- Петербург в класа на Григорий Михайлович Козлов, заслужен деятел на театралното изкуство в Русия и художествен ръководител на театър “Мастерская” в Санкт-Петербург. По време на обучението си Теодора Лилян поставя спектакли към Учебния театър и участва в множество театрални лаборатории в Русия.

 

*Спектакълът НЕ е подходящ за хора с фоточувствителна епилепсия.

 

 

 

 

2 юли

(вторник)

 

20:00 часа

сцена "Ал. Гюров"


12+

ТАРТЮФ

 

„Тартюф“ на Крис Шарков е една неочаквана и провокативна режисьорска версия на емблематичната пиеса на Жан-Батист Поклен Молиер (1622 - 1673).

Наричана „най-мрачната комедия“, за над 350 г. художествен живот, тя винаги е била обект на стотици интерпретации.
От комедия на нравите, през политическата сатира и разтърсващата семейна драма, всяка епоха поставя своите големи въпроси върху нея чрез познатия ни сюжет:
„Мистериозен гост заживява в дома на заможно буржоазно семейство и скоро това преобръща живота на всички обитатели на дома. Дали през влюбване, или чрез отричане - всички те са обсебени от Тартюф. Но лицемер ли е Тартюф, познатият измамник ли е, или е отражение на бесовете на обществото ни, заместило вярата с илюзии?“ споделя режисьорът Крис Шарков.


В режисьорския прочит на „Тартюф“ на Крис Шарков са втъкани фрагменти от Стария Завет и „Теорема“ на Пиер Паоло Пазолини. Спектакълът започва с историята на Иона от Стария Завет, който избягвайки от поръчението да проповядва, е погълнат от кит и живее в него три дни и три нощи. И ето, че Иона/Тартюф е изхвърлен на брега и приет в дома на Оргон. Какво следва?
Тартюф пада като камък в блатото на потиснатите желания на семейство Оргон. Това довежда до океан от страсти, съмнения и неочаквана жестокост. Единственият възможен финал е жертвоприношението!
Тази разтърсваща версия на Крис Шарков сценично се реализира чрез зрелищната визуална среда на сценографа Никола Тороманов - Фичо, авторската музика на композитора Асен Аврамов; мултимедията на Петко Танчев; превода и сценичен вариант на Димитър Кабаков.


В ролята на Тартюф е Антъни Пенев. Участват: Адриан Филипов - Оргон; Боряна Маноилова - гост - в ролята на Елмира; Валентин Василев - Валер; Делян Илиев - Клеант; Мариан Дулчев - Дамис; Надя Дердерян - Дорина; Теона Димова - Мариана

 

 

 


 

  

 

 

 

 

 

СПЕКТАКЛИ ЗА ДЕЦА


 

 

19 юни

18:00 часа

Сцена “Пан Бурянин

 


3+


 

 

22 юни

11:00 часа

Сцена “Пан Бурянин

 


3+

 

ГАЛЕРИЯ


 

 

 

 

 

 

 

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

predstavlenia/images/teleport/Уеб заснемане_21-12-2022_161148_mail.google.com.jpeg