ВАЖНО ЗА ВСИЧКИ ЗРИТЕЛИ


ЗА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ – СЛЕДЕТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
Ще отговаряме на въпросите ви на тел.: 064/83 43 76

Отвори всички | Затвори всички

 

Касата на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" ще отвори врати от 28 август

за новия 105 сезон

 

Екипът ви пожелава ЩАСТЛИВИ ЛЕТНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ, ОЧАКВАМЕ ВИ!

 

ОБЯВА

 

С "Шарено петле" приключваме един вълнуващ сезон

 

 

 

Меморандум за сътрудничество подписаха театрите на Куманово, Северна Македония, и Плевен

 

Директорът на ДКТ „Иван Радоев“ Димитър Кабаков и директорът на НУ Център за култура „Трайко Прокопиев“ - Куманово Сашо Тодоровски подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на културата. Събитието бе в град Куманово, Северна Македония. Двата театъра ще разменят гостувания на постановки, но вече планират и общи театрални проекти. Ръководителите на двете трупи изразиха задоволство и надежда за добро сътрудничество след подписването на документа.
Първата проява в тази посока беше гостуването на плевенския театър с пиесата „Един мъж и една жена“ от Валентин Красногоров, поставена в ДКТ „Иван Радоев” от режисьора Анастас Попдимитров. Актьорите Мариета Калъпова и Георги Ангелов бяха топло посрещнати от публиката, която ги награди с продължителни аплодисменти.
Директорът на ДКТ „Иван Радоев“ Димитър Кабаков се срещна в Българския културно-информационен център в Скопие с Антония Велева, директор на центъра. В разговора са обсъдили бъдещи гостувания на плевенския театър и представяне на българската култура. Димитър Кабаков разгледа и сградата на Културно-информационния център на Република България, който разполага с библиотека и читалня, салон за културни събития, прожекции на филми и изложби.

 

Две награди „АСКЕЕР“ получи Плевенският театър за спектакъла „АНТИГОНА"

 

 

 

 

НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ и АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ в категория режисура
Честито на целия екип на спектакъла!
Благодарим на Фондация „АСКЕЕР“ за признанието!

 

НАГРАДИТЕ ЗА XII издание на националния конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев

 

 

На 1 април 2023 година в зала "Пан Бурянин" се състоя обявяването на отличените произведения на националния конкурс за нова българска драматургия на името на Иван Радоев и връчването на наградите на победителите.

Това са:

1. Недялко Делчев, «Лунички» С голяма Награда за българска драматургия "Иван Радоев" 2023

2. Иван Димитров, «Как се сприятелих с един комар»

С поощрителна награда за българска драматургия "Иван Радоев" 2023 - млад драматург до 40 години

 

 

 

 

 

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

Победителят от тазгодишното издание на "Национален конкурс за българска драматургия "Иван Радоев" Плевен" ще бъде обявен на 1 АПРИЛ в Драматично-куклен театър "Иван Радоев"-Плевен, където от 17:30 часа ще се състои официалната церемония по награждаването.

 

Журито в състав: Гергана Пирозова (председател) и членове: Стефан Иванов, Ованес Торосян и Денис Симеонов прегледаха 57 участващи в конкурса пиеси и единодушно реши да няма номинации в категория "Пиеси за куклен театър за деца".

 

От останалите 39 текста за драматичен театър, от които един за куклен театър за възрастни, комисията предлага следните номинации, представени по азбучен ред:

 

Иван Димитров "Как се сприятелих с един комар"

Недялко Делчев "Лунички"

Сиа Сиева "50 секунди"

Яна Добрева "Параклисът"

 

 

От 19:00 часа същата вечер на Голяма сцена "Александър Гюров" ги каним на спектакъла "Чудо" от Иван Радоев, с режисьор Надя Пенчева.

 

Отличените в 12-то издание на Националния конкурс за българска драматургия “Иван Радоев” ще бъдат обявени и наградени на 1 април

Ще бъдат връчени Голяма награда в размер на 2000 лева и две поощрения по 500 лева, едното от които е за куклена пиеса.

Конкурсът започна на 3 януари 2023 г. и в него се състезаваха текстове за драматичен и куклен театър, които не са поставяни до провеждането му и не са участвали в други конкурси за драматургия. Организатори на събитието са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

В същия ден творческият екип на Театъра ще почете 96-тата годишнина от рождението на изявения български поет и драматург Иван Радоев с неговата пиеса “Чудо”.

В постановката участват Станка Калчева – гост, Ленко Гурков, Сергей Константинов, Георги Енчев и Петьо Кръстев. Режисьор е Надя Панчева, сценографията е на Ясмин Манделли, а композитор е Христо Намлиев.

 

 

ЧЕСТИТА НОМИНАЦИЯ ЗА НАГРАДИТЕ „ИКАР" НА СПЕКТАКЪЛА „АНТИГОНА“ В КАТЕГОРИЯТА МАЙСТОРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ!

 

 

 

Представлението можете да гледате на 13 април, 19 ч.
Благодарим на Съюза на артистите за доверието и успех на всички номинирани!

 

ДВАНАДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ „ИВАН РАДОЕВ” ПЛЕВЕН

 

 

Националният конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” – Плевен се организира от


МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

ОБЩИНА ПЛЕВЕН

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ИВАН РАДОЕВ” – ПЛЕВЕН


Дванадесето издание на конкурса започва да тече от 03.01.2023 година.

Конкурсът е явен и в него се състезават текстове за драматичен и куклен театър, които не са поставяни до провеждането му и не са участвали в други конкурси за драматургия.

Текстовете да се изпращат на e-mail: info@ theatre-pleven.bg


Краен срок за изпращане: 28 февруари 2023 г.


Голямата награда в размер на 2000 лева и две поощрения по 500 лева /едното от които за куклена пиеса/ ще бъдат връчени на 1 април 2023 г. в Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен


Справки на тел. 064/ 822 087, 088/ 789 36 18 

"Чудото на Свети Георги" с награда за режисура на "AMBIJENTALNI POZORIŠNI FESTIVAL"

 

_

7 септември

 

Журито на фестивала "Нова крепост" в Чортановци, Сърбия присъди "Награда за режисура" на Никола Завишич за спектакъла на Драматично-куклен театър "Иван Радоев", Плевен, Народен театър - Ниш, Сърбия и Класически театър "Йоан Славичи" - Арад, Румъния ЧУДОТО НА СВЕТИ ГЕОРГИ!

 

"Чудото на Свети Георги" в деветото издание на "AMBIJENTALNI POZORIŠNI FESTIVAL"

 

3 септември

 

.

Тази вечер представяме международната продукция на Драматично-куклен театър "Иван Радоев", Народен театър - Ниш, Сърбия и Класически театър "Йоан Славичи" - Арад, Румъния "ЧУДОТО НА СВЕТИ ГЕОРГИ" от Русомир Богдановски в деветото издание на "AMBIJENTALNI POZORIŠNI FESTIVAL"в Чортановци, Сърбия!
На добър час на актрисата Диана Ханджиева, която днес има своята премиера в този спектакъл!

Успех, колеги!

 

 

САМОТАТА В СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК

 

Премиера в Куклен театър Стара Загора от 19:30 ч.

ко-продукция на Куклен театър - Стара Загора и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“- Плевен 

 по текстове на Антония Антонова и Цветелина Вътева 
 драматизация и режисура Веселка Кунчева 
сценография Мариета Голомехова 
асистент-сценографи: Ваня Плачкова, Елица Маринова, Сияна Пейчинова и Ясмин Манделли
музика Милен Апостолов 
участват: Анна-Валерия Гостанян, Валентин Василев, Деница Дончева, Елица Матева, Ива Николова, Иван-Александър Дойчев, Ивана Бобойчева,  Йордан Тинков, Любомир Желев, Маргарита Костова, Марияна Петрова

фотограф Гергана Дамянова

 

 

"Шарено петле - 2022" (не пропускайте)

 

 

 

 

 

"Хамлет" на Шекспировия фестивал в Битоля

 

Фестивала в Битоля се провежда за осми път. Тази година ще участват трупи от Полша, Сев. Македония, Албания, Черна гора, Италия, а днес на четвъртия ден от началото му (30 юни), България ще бъде представена от плевенския театър с пиесата на режисьора Ованес Торосян "Хамлет".

 

Участват: Антъни Пенев, Любо Нейков, Генадий Николов, Ива Николова, Адриан Филипов, Асен Данков, Васил Витанов, Ленко Гурков, Сергей Константинов, Ованес Торосян, Георги Ангелов, Валентин Василев, Мариян Стефанов, Михаил Михайлов, Иван-Александър Дойчев, Мария Йорданова, Милена Ерменкова, Мариета Калъпова, Петьо Кръстев, Георги Енчев, Александър Кънев. На добър час!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На добър час, "Хамлет"


 

Има герои, чрез които опознаваме света.

Има герои, чрез които опознаваме хората.

Има герои, чрез които опознаваме мъдростта.

Има и герои, чрез които откриваме Себе си. Хамлет е един от тях.

 

В тази постановка: по-скандален, по-младежки бунтовен, по-ужасяващо откровен! Първото премиерно представление се състоя на 8 декември в зала "Александър Гюров" на ДКТ "Иван Радоев", очарова публиката, най-вече младата публика, която бурно и емоционално изрази симпатиите си към своя безсмъртен връстник - Хамлет.

 

Второто премиерно представление ще е на същата сцена на 29 декември.

 

На добър час!


 

 


Фестивал ШАРЕНО ПЕТЛЕ


За всички представления в залите на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" е необходимо да вземете БЕЗПЛАТНА ПОКАНА от касата в Театъра /всеки работен ден от 9.00 до 19.30 ч./
🐓За представленията в парка на Регионален исторически музей - ВХОД СВОБОДЕН!

За справки - 064 834376.

ПРОГРАМАБлагодарим за поканата да бъдем гости


"Амбиция… Стремеж за слава, величие и богатства. Колко са незначителни нашите нещастни амбиции и желания в сравнение със силите, управляващи вселената!" УЧЕНИКЪТ НА СМЪРТТА по полска народна приказка режисьор и автор на адаптацията: Денис Симеонов Спектакълът е част от програмата на Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле" на Драматично - куклен театър "Иван Радоев" - Плевен

Благодарим за поканата да бъдем гости на представлението и на режисьорския дебют на Денис Симеонов!

Премиера на 28 и 29 юни от 19 ч.


"Чудото на Свети Георги" е фантастична трагикомедия от македонския писател Русомир Богдановски, която остроумно, забавно и абсурдно интерпретира общи за всички народи на Балканите теми: постоянните войни, жестоките убийства на владетели, злоупотребата с религията и подмяната на вярата.
Тази гротескна игра се случва в едно безименно царство /може би някъде на Балканите/, където се води вечна борба за власт, за да се държи народа в пълно подчинение чрез злоупотреби и манипулации с вярата му.
Но какво се случва, когато ангелите, водени от Архангел Михаил отправят към владетеля предложение, да се откаже от старите езически вярвания и да приеме една нова религия /която удивително напомня на християнската/?
Може ли цялото царство да промени вярата си за една нощ? Каква е цената на такава промяна?

Три балкански нации - българската, румънската и сръбската, ще се представят чрез своите актьори в това съвместно театрално изживяване, изпълнено с много ритъм, с хумор и любов.

Да, любов, която продължава да витае над всички герои и ситуации като единственото останало оръжие от страна на доброто в борбата с глупостта, тъмнината и злото.

научете повече ....
СТАНИ ПЪТУВАЩ ЗРИТЕЛ


СТАНИ ПЪТУВАЩ ЗРИТЕЛ, за да усетиш отново свободата на нормалността, за да се насладиш на един великолепен спектакъл - ОПАШКАТА от Захари Карабашлиев, сценична адаптация и постановка – Явор Гърдев
сценография и костюми – Свила Величкова и Ванина Цандева
музика - Калин Николов
с участието на: Владимир Карамазов, Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Красимира Кузманова – Кокран, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Диана Ханджиева, Александър Кънев, Ованес Торосян , Асен Данков

✅на 2 или 3 юли от 19 ч.✅
♦️ За 50 лв. получаваш един билет за спектакъла ОПАШКАТА, нощувка в единична стая и закуска в хотел РОСТОВ
♦️ За 75 лв. получаваш две места за спектакъла ОПАШКАТА, второто от които е съседно на това, което си заплатил, нощувка и закуска за двама в хотел РОСТОВ

Трябва само да последваш съответния линк:
☑ За 2.07:👇
вижте тук

☑ За 3.07:👇
вижте тук

Билетите са достъпни само онлайн, а местата са ограничен брой.
За справки: 0878 931419
СЪОБЩЕНИЕ ЗА КАСТИНГ


Драматично-куклен театър „Иван Радоев‘‘ – Плевен обявява кастинг за някои от ролите в предстоящия спектакъл по пиесата на Еврипид „Електра‘‘, който ще се проведе на 17 и 18 февруари 2020 г. от 11 ч. в сградата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев‘‘-Плевен.

Режисьорът Андреас Пандзис ще избират актьори за следните роли:
Електра – жени между 30-40 г. с хонорар от 300-800 лв.;
Ролята на Педагога(Старецът) – мъже между 50-70 г. с хонорар от 300-800 лв.;
3-4 участнички в Хора – жени между 20-40 г., които могат да пеят и танцуват с хонорар от 50-200 лв.;

В съобщението за кастинга прилагаме текста, който трябва да подготвят кандидатите за ролите:
1. Текст за женските роли (Електра и Хор)
2. Текст за мъжката роля (Педагог – Старец)

Резултатите от кастинга и разпределението ще бъдат обявени на 19 февруари 2020 г.
Началото на репетиции – 25 февруари 2020 г.
Премиера – края на май месец/началото на юни 2020 г.

На избраните участници в спектакъла се осигуряват нощувки в 4-звезден хотел и пътни разходи.

Желателно е предварително записване по имейл за да се състави график!

Изтеглете файл с текстовете

ЕЛЕКТРА
О, черна нощ, откърмила звездите!
През теб вървя със стомна на главата, 55
към изворите речни отминавам...
Не нуждата ме тласка да го сторя,
а искам да разкрия наглостта
Егистова пред всички богове
и плача за баща си тук, под етера.
Проклетата ми майка, Тиндаридата, 60
изхвърли ме за радост на съпруга си.
Роди тя други рожби на Егист,
а ние със Орест сме вече чужди.

ЗЕМЕДЕЛЕЦЪТ
Горкичката! Защо за мен се трудиш, ти, гледана в охолство? Казах вече - 65
не се мъчи! Защо не ме послушаш?

ЕЛЕКТРА
Наравно с боговете те почитам!
Със мойте мъки ти не се изгаври.
Щастлива участ е да срещнеш лекар
за своите беди – аз тебе срещнах. 70
И редно е, без ти да ме подсещаш,
да облекчавам твоя труд, с каквото мога,
и с теб да го деля. На теб ти стига
в полето да работиш. Мен полага се
стопанството ти вкъщи да наглеждам. 75
За труженика сладко е да знае,
че щом се прибере, уют го чака.

ЗЕМЕДЕЛЕЦЪТ
Иди, щом ти се иска. Пък и изворът
не е далеч. Аз призори ще тръгна
с воловете на нивата да сея.
Ленив човек дори с безброй молитви 80
не ще изкара хляба си без труд.

СТАРЕЦЪТ
Къде, къде си, млада господарке,
дете на Агамемнон, мой възпитаник?
Ох, стръмна е пътеката към твоя дом
и мъчна е за сбръчкания старец! 490
Но трябва да докретам аз до близките
с превит гръбнак и криви колене!
Ей, дъще – чак сега те зърнах в двора -
донесох ти от моите стада
това сукалче агънце – измъкнах го 495
от майка му, донесох и венци,
и сирене извадих от калъпа,
а и Дионисова скъпоценност
благоуханна – малко е, но сладко е
да я добавиш в питие по-слабо.
Да ги внесат сега на твойте гости, 500
а нека аз във дрипавата дреха
изплача си очите навлажнени...

СЕДМИЦА НА РУМЪНСКАТА ДРАМАТУРГИЯ ОРГАНИЗИРАТ В ПЛЕВЕНДве театрални пиеси от румънски автори ще бъдат показани в нашия град тази седмица. Това са пиесите „Лоши деца“ от Михаела Михайлов и „Натюрморт със затлъстял племенник” от Йон Сапдару. Плевенската публика може да посети тези представления, като входът за тях е свободен. Организатори на събитията са Община Плевен и Областна администрация – Плевен с участието на Държавен драматичен театър – Търговище и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен.

На 4 юни, вторник, от 18.30 часа в зала „Катя Попова“ ще бъде играна пиесата „Лоши деца“ от румънската авторка Михаела Михайлов. Спектакълът е най-новия в репертоара на Държавен драматичен театър – Търговище. Превод - Лора Ненковска, режисьор на постановката е Денислав Янев, сценографията и костюмите са на Галина Абаджимаринова. Произведението е написано по действителен случай и отразява извършено насилие сред ученици в едно училище. Представлението е част от дейностите, заложени в програмата на Местната комисия за противообществени прояви при Община Плевен като превенция срещу насилието. Организаторите уточняват,че пиесата е подходяща за ученици между 13 и 17-годишна възраст, а темата касае също учителите и родителите.

На 6 юни, четвъртък, от 19.00 часа спектакълът „Натюрморт със затлъстял племенник” на румънския драматург Йон Сапдару ще бъде представен от плевенската театрална трупа. Превод Лора Ненковска, режисьор Боян Иванов, сценография и костюми Ванина Цандева.
Представлението е в рамките на Дейност 1 на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2019 година. То се осъществява от Областна администрация-Плевен в партньорство с Драматично-куклен театър „Иван Радоев”.
„Доброто ни сътрудничество с плевенския театър в лицето на директора Васил Василев вече се утвърждава като една позитивна традиция, която има потенциал за развитие”, каза областният управител Мирослав Петров.

Зрителите ще видят една комедия за саможертвите, от които няма нужда, за сериозните и не толкова сериозни проблеми на героите, които вярват, че живеят в драма. Една комедия за безизходицата и избора, дали да промениш живота си или да продължиш по течението.
Билет-покани за спектакъла могат да се вземат от касата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”, които работят от понеделник до събота от 09.00 до 19.30 часа.НА 1 ЮНИ РЪКОВОДСТВОТО НА ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ИВАН РАДОЕВ“ ПОСРЕЩНА МАЛКИТЕ ЗРИТЕЛИ С ПРАЗНИЧНА УКРАСА И МУЗИКАЛНА ПРОГРАМАДетската театрална студия се представи с най-новия си спектакъл „Приказки без край" включващ-„Грозното патенце“ по Ханс Кристиян Андерсен и „Анини приказки“ от Стефан Цанев. В антракта публиката имаше удоволствие да се наслади на музикалните изпълнения на ученици от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Специално за празника малките актьори поздравиха плевенската публика с две представления. Децата показаха истинско сценично присъствие, пееха, танцуваха и се забавляваха на сцената. За успешното представяне те получиха множество аплодисменти и кошница с цветя от директора на театъра Васил Василев.
Главният художествен ръководител на студията Адриан Филипов и режисьорът Ива Николова благодариха на всички помогнали за реализирането на представленията. Писателят и драматург Стефан Цанев предоставя безвъзмездно пиесата си за плевенската театрална студия, а костюмите за „Грозното патенце“ са дадени от Ивайло Атанасов, председател на читалище „Съгласие“.
Вълненията на малките актьори продължават. Спектакълът „Приказки без край" ще бъде представен и на 2 юни от 19 часа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ „ИВАН РАДОЕВ“ - ПЛЕВЕННа 12 април в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен се проведе официалното награждаване от Десетото издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“. Организатори на конкурса са Министерство на културата, Община Плевен и местния театър, който също е домакин на събитието. За първи път по случай юбилейното издание театърът направи публичен разговор-дискусия на журито с номинираните автори преди официалното награждаване. На този разговор авторите се представиха заедно със своите пиеси и журито накратко представи своите впечатления за постиженията в постъпилите текстове. Журито отново включваше по регламент на фестивала двама театроведи и един драматург. Тази година това бяха театроведът и преподавател в НАТФИЗ, проф. Венета Дойчева, председател, също както и в предходното издание от 2017 г. Другите членове бяха Елена Ангелова, театровед и драматург на театъра и Ясен Василев, драматург, който беше отличен с поощрителна награда за млад автор в предходното издание на конкурса с текста си „Жената от фара“. Тримата определиха десет номиниранации сред 45-те текста за театър, които постъпиха по електронната поща на театъра в периода 1 януари – 28 февруари. Пиесите включваха разнообразни текстове за драматичен и куклен за всички възрастови аудитории.
От тях журито присъди номинации на:
1. Александър Мануилов, „Шарена гора“
2. Банко Банков, „Под южния кръст“
3. Валери Какачев, „Стари мускетари“
4. Ганчо Ганчев, „35,5 градуса по Целзий“
5. Иван Димитров, „Часът на тайните“
6. Мирослав Христов, „Пустония“
7. Наум Москов, „Танц със саби“
8. Таня Шахова, „Четири“
9. Теодора Георгиева, „Маркет“
10. Савина Попова, „Любовта на Блатника“


Всеки един от номинираните автори беше отличен с плакет за номинация в конкурса, а поощрителните награди тази година по случай 100-годишния сезон на театъра бяха четири (а не две, каквато е традицията в предходните издания на конкурса). Те включваха поощрителна награда за млад автор (на Мирослав Христов за пиесата „Пустония), поощрителна награда за куклена пиеса (на Александър Мануилов за пиесата „Шарена гора), поощрителна награда за българска комедия (на Ганчо Ганчев за пиесата „35,5 градуса по Целзий) и поощрителна награда за плевенски автор (на Валери Какачев за пиесата „Стари мускетари“). Победителят в юбилейното десето издание беше авторът Банко Банков с пиесата „Под южния кръст“ като голямата награда беше връчена от кмета на Община Плевен, г-н Георг Спартански заедно с традиционния за конкурса специален плакет, изработен от скулптура Георги Чапкънов. Паричният еквивалент на голямата награда е 2000 лв, която Община Плевен покрива заедно с поощренията.

Любопитното в церемонията по награждаването беше сценичното четене на фрагменти от десетте номинирани текста, които зрителите видяха преди официалното награждаване. Режисьор и водещ на събитието беше Димо Дешев, а актьорите, които четяха кратките откъси, бяха от трупата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Андрей Филипов, Георги Ангелов, Генадий Николов, Мариета Калъпова и Камелия Хатиб. Събитието беше допълнено от майсторски изпълнения на флейта и цигулка от възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен. Макар и естестски направена, на церемонията не липсваше и чувство за хумор, а зрителите станаха свидетели на рядко, празнично преживяване за българската драматургия. Един от запомнящите се моменти беше четенето на откъса от пиесата „Четири“ от Таня Шахова, в която самата авторка, също и актриса, се включи на сцената в една от ролите. Непосредствено преди награждаването на авторите Областният управител на Област Плевен отличи директорът на театъра, Васил Василев, с почетен плакет за принос на театъра към културата на града. Минути по-късно журито връчи номинациите на отличените автори заедно с две от поощрителните награди. Директорът на театъра връчи поощрителната награда за млад автор на Мирослав Христов, като направи препратка към текста на пиесата „Пустония“ и пожела повече смелост и подкрепа за младите хора, които пишат за театър. Кметът на Община Плевен изказа благодарност на журито за положения труд, на чудесните актори от Плевенския театър, на възпитаниците от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" за професионалните изпълнения, на режисьора Димо Дешев, директора на Плевенския театър, Васил Василев и на началника на отдел "Култура" в Община Плевен, Стефка Григорова за оригиналния сценарий на вечерта и реализацията му при връчването на наградите, също както благодари на Общински съвет-Плевен и на председателя на Постоянната комисия по култура Петя Василева за подкрепата. Той отбеляза, че днес все по-трудно се организират конкурси в областта на културата и трудно се поддържат традиции,но когато се обединяват усилия - всички и в една посока, те си заслужават резултата. След своята реч кметът връчи голямата награда заедно с плакета от скулптора Георги Чапкънов на победителя в конкурса Банко Банков, който сподели, че плевенският конкурс е доказал своята сериозност, професионализъм и традиции през годините и пожела на добър час в следващото издание.

Ценен беше също и предварителния разговор на журито с авторите – на него проф. Дойчева отбеляза мотивацията, поради която журито е отличило именно тези десет текста – всеки един от тези автори е човек на театъра, който предоставя професионален, но и искрен текст, в който ясно проличава човекът и неговото пряко, непосредствено отношение към съвременния свят. В този ред на мисли всеки един от десетте текста носи едновременно авторовия глас, но и този на човекът, който седи зад драматургичната творба и именно тази искреност при написването прави текста ценен за прочит както на хартия, така и на сцена. Друг важен мотив в селекцията именно на тези десет текста беше в разнопосочността на аудиторията, за която са предназначени – „Шарена гора“, „Любовта на блатника“ и „Маркет“ маркират все по-нарастващата нужда от добри текстове за театър за подрастващи и юноши, а конкурсът за драматургия в Плевен е един от малкото в България, които предоставят възможност за представяне именно на такъв тип драматургия. Разнопосочността на жанрове е видима и при другите отличени текстове за театър – като комедия и сатира биха могли да се определят „Стари мускетари“ от Валери Какачев и „35,5 градуса по Целзий“ от Ганчо Ганев, и двамата автори в областта на хумора и сценаристи на вече несъществуващото телевизионно предаване клуб НЛО. Съвсем различна като език и насока за сценична реализация е пиесата „Пустония“ от Мирослав Христов, познат като автор с „Всичкоядецът“ (реж. Ани Васева, номинация за ИКАР 2013). „Под южния кръст“ с автор Банко Банков е пиесата от конкурса, която предстои да излезе на плевенска сцена в следващия сезон на театъра. Да пожелаем на добър час на реализацията, както и на всички номинирани автори.НОМИНАЦИИ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ ИВАН РАДОЕВДЕСЕТОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ ИВАН РАДОЕВ

ОТКРИТА СРЕЩА-РАЗГОВОР НА ЖУРИТО С НОМИНИРАНИТЕ АВТОРИ

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕТО


В рамките на Сезон №100 Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ обявява десетте номинирани пиеси в десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“. Тази година постъпиха 45 текста за театър за всички възрасти. От тях журито присъди номинации на:

1. Александър Мануилов, „Шарена гора“
2. Банко Банков, „Под южния кръст“
3. Валери Какачев, „Стари мускетари“
4. Ганчо Ганчев, „35,5 градуса по Целзий“
5. Иван Димитров, „Часът на тайните“
6. Мирослав Христов, „Пустония“
7. Наум Москов, „Танц със саби“
8. Таня Шахова, „Четири“
9. Теодора Георгиева, „Маркет“
10. Савина Попова, „Любовта на Блатника“

НА 12 АПРИЛ ОТ 17:30 НА СЦЕНА-ФОАЙЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТКРИТА СРЕЩА-РАЗГОВОР НА ЖУРИТО С НОМИНИРАНИТЕ АВТОРИ,
А ОТ 19:00 НА ГОЛЯМА СЦЕНА ВИ КАНИМ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕТО, КОЯТО ВКЛЮЧВА И СЦЕНИЧНО ЧЕТЕНЕ.

Вход: свободен.


Повече информация прочетете ТУКМЕЖДУНАРОДЕН УСПЕХ ЗА ТЕАТЪРА В ПЛЕВЕН

От 6 до 10 декември 2018г. представители на Драматично-куклен театър – „Иван Радоев” начело с директора на театъра Васил Василев бяха на творческо посещение във Вилнюс, столицата на Литва. Поводът за творческата командировка беше предстоящото учредяване по инициатива на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” на асоциация на от седем европейски театъра. Един от театрите, които дадоха съгласие за участие в асоциацията е Руският драматичен театър на Литва. Васил Василев проведе срещи с Олга Полевикова - ръководител на не театъра. Бяха обсъдени бъдещите съвместни творчески планове на двете трупи и принципите на работа на асоциацията, която ще бъде учредена през февруари, 2019 г. в Плевен. Първата съвместна инициатива ще бъде обмена на спектакли. През юни, 2019 г. зрителите на Плевен, а защо не и на цяла България ще имат изключителната и рядко срещана възможност да гледат спектакъла на световноизвестния литовски режисьор Оскарас Коршуновас „Руски роман” по пиесата на съвременния литовски драматург Мариюс Ивашкявичус. А през есента зрителите на литовската столица ще се насладят на спектакли на трупата на Драматичн-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен.

ГАЛЕРИЯ


КОНТАКТ


Информация за връзка

ул. Васил Левски, 155
5800 Плевен, България

info@theatre-pleven.bg

064 834 376

ИЗПРАТЕТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ

Длъжностно лице по защита на личните данни - адвокат Петко Георгиев Петков, тел. 0899 434 643 и 068 600 511, e-mail: petkov.bg@abv.bg